Brain Balance

De moderne wereld verandert sneller dan onze hersenen kunnen bijbenen. Veel opkomende problemen zoals overgewicht, stress, angsten, burn-outs, depressies en andere westerse ziektes vinden hun oorsprong in een overbelast brein dat uit balans is. Geef je hersenen daarom de extra aandacht die ze verdienen. Ga preventief aan de slag met je breinbalans voor meer balans, energie, geluk en gezondheid in je leven.

Wat is brain balance?

In het leven draait alles om het bewaken van balans. Bijvoorbeeld tussen werk en privé. Of tussen ontspanning en inspanning. Raakt deze balans verstoord, dan ondervind je hiervan vroeg of laat de negatieve gevolgen. Je zit geestelijk en lichamelijk niet lekker in je vel, loopt jezelf voorbij, hebt weinig energie, voelt je soms neerslachtig of depressief en krijgt uiteindelijk een burn-out.

Vaak adviseren huisartsen en psychologen in dit geval om een poosje rustig aan te doen. Helaas is dit geen structurele oplossing. De disbalans die je op dit moment misschien ervaart in je leven, begint namelijk in de hersenen. Brain Balance staat voor het veranderen van je brein, waardoor je ook je mindset, gewoontes en gedragspatronen kunt verbeteren. Zo kun je door Brain Balance steeds meer het leven van je dromen gaan leven. 

Hersengebieden: werking en functies

Dit is hoe het werkt. Je hersenen bestaan uit verschillende gebieden, die in de loop van de evolutie als het ware op elkaar zijn gebouwd. Het oudste hersengebied is het reptielenbrein, ook wel oerbrein genoemd. Dit breingedeelte stuurt vitale lichaamsfuncties zoals ademhaling aan en reageert instinctief en automatisch. Hierboven bevindt zich het limbisch brein, dat emoties en gevoelens reguleert en pijn en confrontatie probeert te vermijden. 

Samen zijn deze twee hersengebieden de belangrijkste drijfveren van je onbewuste systeem. Daarnaast zijn er de evolutionair gezien jongere breingedeelten. Deze zijn verantwoordelijk voor je bewuste systeem. De neocortex verzorgt ratio en logisch nadenken, terwijl de prefrontale cortex je dagelijks helpt bij beslissen en plannen. Een balans tussen deze bewuste en onbewuste systemen is nodig om in jouw leven prettig en optimaal te functioneren. 

Hoe kun jij je hersenen trainen?

Helaas is de balans tussen bovengenoemde hersengebieden bij de meeste mensen verstoord. Dat heeft veel te maken met onze moderne maatschappij, waar deadlines, e-mails, ongezond voedsel en social media constant om onze aandacht schreeuwen. Hierdoor krijgt ons oeroude brein meer prikkels dan waar het op berekend is. ‘Even rust nemen’ is dan ook geen structurele oplossing in de praktijk van alledag. 

Met Brain Balance bieden we wel een structurele oplossing. Brain Balance betekent het anders inrichten (ook wel conditioneren of trainen) van je hersenen. Door je brein als het ware anders te bedraden en in balans te brengen, kan het makkelijker omgaan met externe invloeden die normaal voor een disbalans in je leven zouden zorgen. Met Brain Balance is het al binnen 40 tot 60 dagen mogelijk om grote positieve veranderingen te laten plaatsvinden. 

Brain Balance is meer dan kennis over je eigen breinprocessen, het start bij de juiste zorg en verrijkte omgeving die je hersenen dag in dag uit nodig hebben. Dit zijn: slaap, ontspanning, beweging, stress, Brain Food, breinkennis en start al op zeer jonge leeftijd met Brain Balance kids.  

Het ontwikkelen van een growth mindset

Door bovengenoemde zaken op de juiste manier te combineren, zul je je gelukkiger en lekkerder in je vel voelen, je  persoonlijk sneller ontwikkelen  en zal het creëren van een nieuwe mindset makkelijker zijn: een growth mindset. Dit is een mindset waarmee iedereen geboren wordt. Als kind wil je immers al de wereld verkennen, je ontwikkelen en groeien. Je ziet overal kansen! 

Bij het ouder worden komt hiervoor bij veel mensen helaas een fixed mindset in de plaats. Door conditionering van de hersenen, opvoeding en ervaringen, ontstaat het idee dat het beter is om in de eigen comfortzone te blijven en angsten uit de weg te gaan. Dat is jammer, want zonder verandering vindt ook geen groei plaats. Het ontwikkelen van een growth mindset is dan ook cruciaal om meer grip te krijgen op je leven en je dromen te verwezenlijken. 

Gezondheid

Bij gezondheid denken veel mensen aan lichamelijk functioneren. Maar gezondheid behelst meer dan je lichaam alleen. Ook je mentale en emotionele toestand spelen een belangrijke rol in een gezond leven. Er is een bovendien een interessante overeenkomst tussen al deze facetten: ze vinden allemaal hun oorsprong in de hersenen. 

Een gezond brein is dan ook een eerste voorwaarde voor een leven in gezondheid. Maar wat maakt een brein nu precies gezond? Het antwoord vinden we in de evolutie en de werking van verschillende hersengebieden. Bewuste en onbewuste systemen strijden in het brein om voorrang en krijgen van jou onder invloed van omgevingsfactoren wel of geen prioriteit. Slaat de balans teveel door naar één systeem? Dan gaat dat ten koste van de gezondheid van je hersenen en daarmee die van jou als mens. 

Hoe kun je gezonder leven?

Nu je weet dat gezondheid begint in je brein, ben je een stapje dichterbij een gezond leven. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop je de werking van je hersenen positief kunt beïnvloeden. Het draait hierbij vooral om het wegnemen van dat wat slecht is, zodat er ruimte ontstaat voor dat wat goed is. Voor vrijwel elk mens zijn deze slechte en goede invloeden vergelijkbaar. Want ondanks onze soms grote individuele verschillen, vertonen onze hersenen verrassend veel gelijkenis! 

Een voorbeeld van een zeer negatieve invloed op onze hersenen is bijvoorbeeld stress. Een chronisch verhoogd stressniveau is zelfs zó schadelijk, dat je brein er letterlijk van krimpt. Een positieve invloed daarentegen hebben momenten van geluk, die je in een gezondere fysieke en mentale staat brengen en je hersenen weer ruimte geven voor groei en neuroplasticiteit. Een goede balans tussen deze verschillende invloeden is nodig voor een brein in goede balans en gezondheid. 

Word gratis Your Brain Balance member en krijg het e-book kado

Verrijk jezelf met diepgaande kennis en inzichten over de belangrijkste tool in jouw lichaam. Voeg je bij tal van leergierige, nieuwsgierige en kritische denkers en aanpakkers in de Brain Balance Community

Your Brain Balance thema's

Breinkennis-rondje
BREINKENNIS
Brainfood
Brain food
Beweging
BEWEGING
Slaap
SLAAP
Stress
STRESS
Relax
RELAX
Kids
KIDS

Word gratis member van Your Brain Balance

[pmpro_signup]

Wanneer jij de werking van je brein goed leert begrijpen en je als mens blijft ontwikkelen, kun je het leven creëren dat écht bij je past en dat jou gelukkig maakt. Word nu member en verrijk jezelf met diepgaande kennis en inzichten over de belangrijkste tool in jouw lichaam. Voeg je bij tal van leergierige, nieuwsgierige en kritische denkers en aanpakkers in de Your Brain Balance Community.