Basis Breinkennis

In een tijd waarin burn-outs, depressies en andere breingerelateerde problemen in opkomst zijn, is kennis van de hersenen belangrijker dan ooit. Dankzij de laatste inzichten uit de neurowetenschap weten we veel over de werking van onze interne processen. Pas deze breinkennis toe om de conditionering, programmering en prestaties van jouw hersenen te verbeteren en zet grote stappen richting je gedroomde leven.

Hoe zit ons brein in elkaar?

De hersenen zijn het meest ingewikkelde menselijke orgaan. Ze zijn verantwoordelijk voor vrijwel alles wat je voelt, gelooft, denkt en doet. Het geheim voor persoonlijke verandering schuilt dan ook in je eigen brein. Hiervoor moet je de functies en werking van de hersenen eerst beter begrijpen. Want pas als je weet hoe je grijze masse je eigen en emoties en gedrag beïnvloedt, kun je je leven structureel veranderen.

De functies van de hersenen zijn ruwweg verdeeld over de twee hersenhelften. De linker hersenhelft regelt zaken zoals taal en ratio, terwijl de rechter hersenhelft verantwoordelijk is voor je emoties en creativiteit. In de praktijk is het natuurlijk niet helemaal zo zwart-wit. Beide hersenhelften werken continu samen via de hersenbalk, het corpus callossum. De hersenen zijn opgebouwd uit de hersenstam, ofwel het reptielenbrein (onderin de schedel), de kleine hersenen, ofwel het cerebellum (liggen achter de hersenstam) en de grote hersenen, ofwel het cerebrum (liggen bovenin de schedel).

Bekijk in de afbeelding de verschillende belangrijke onderdelen van de hersenen.

De ontwikkeling van ons brein

Je hersenen zijn het resultaat van een proces van miljoenen jaren evolutie. Ons brein is hetzelfde als dat van onze prehistorische voorouders, terwijl onze samenleving in de afgelopen duizenden jaren in sneltreinvaart is veranderd. Veel mensen ervaren tegenwoordig dan ook een overprikkeling van het brein. Dat komt door de vele toxinen, stress en prikkels waaraan de huidige samenleving ons blootstelt. Denk alleen al aan transvetten, je rinkelende telefoon en je volstromende mailbox. Door chronische stress zijn er tegenwoordig zelfs zoveel mensen met overprikkelde hersenen, dat bijna 20% van de Nederlandse werknemers burn-out klachten ervaart. Door langdurige blootstelling aan stress raakt – naast de hersenen – ook het zenuwstelsel overprikkeld.

Wist je dat je je hersenen kunt trainen?

Is je brein door stress of overprikkeling uit balans? Dan kan het niet optimaal functioneren. Hersengebieden zoals de amygdala raken overactief (waardoor je angstiger wordt), terwijl de frontale lob zijn belangrijkste functies (waaronder de remmende werking op de amygdala) niet meer kan uitvoeren. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel en kan het brein zelfs letterlijk krimpen.

De eerste stap richting Brain Balance is dan ook het kalmeren en ontspannen van de hersenen. Zijn de hersenen eenmaal beter in balans, dan kun je ze ook trainen. Het brein is namelijk neuroplastisch, wat betekent dat het zich je hele leven lang kan ontwikkelen en kan groeien. Door de constante aanmaak van neuronen kun je jouw hersenen altijd nieuwe dingen leren en zo vastgeroeste gewoonten doorbreken.

Brain Balance: gezonde hersenen

Na het lezen van bovenstaande uitleg, begrijp je waarom gezonde hersenen (en dus ook jij) veel beter functioneren. Voor een optimale werking heeft je brein minder nodig van het slechte (overprikkeling, stress en ongezonde voeding) en meer nodig van het goede (ontspanning, slaap en gezond eten). Met name op dat laatste element – voeding – heb je zelf behoorlijk veel invloed. Door bijvoorbeeld brainfood te eten in plaats van snacks en fastfood, doe je je hersenen een groot plezier. Echte hersenvoeding zoals groente, fruit, walnoten en eieren helpt om de balans in je brein te herstellen. Hierdoor kunnen belangrijke hersengebieden stress beter aan en blijven ze hun belangrijke functies optimaal voor je uitoefenen.

Andere Your Brain Balance thema's

Brainfood
Brain food
A. Beweging
BEWEGING
Slaap-rondje
SLAAP
A. Stress
STRESS
Relax
RELAX
A. Kids
KIDS

Word member van Your Brain Balance

[pmpro_signup]

Wanneer jij de werking van je brein goed leert begrijpen en je als mens blijft ontwikkelen, kun je het leven creëren dat écht bij je past en dat jou gelukkig maakt. Word nu member en verrijk jezelf met diepgaande kennis en inzichten over de belangrijkste tool in jouw ichaam. Voeg je bij tal van leergierige, nieuwsgierige en kritische denkers en aanpakkers in de Your Brain Balance Community.