Brain Balance Kids

Voor kinderen is het steeds lastiger om een gezonde balans in het leven te vinden. Smartphones, televisieseries en suikerrijke voeding schreeuwen om de aandacht van het kinderbrein. Gelukkig heb je als ouder grote invloed op de hersenontwikkeling van je kind. Door zelf het goede voorbeeld te geven en te laten zien dat een gezonde levensstijl loont én leuk is, kun je jouw kind een optimale start van het leven bieden.

Wat is Brain Balance voor kinderen?

Balans is het toverwoord in het leven van een kind, waarvan het jonge brein nog volop in ontwikkeling is. Een kind is aan de ene kant gebaat bij een rustige en veilige omgeving, maar snakt tegelijkertijd naar nieuwe uitdagingen om zichzelf continu te ontwikkelen. Deze ontwikkeling speelt zich voornamelijk af in het kinderbrein, dat net als het brein van volwassenen vrijwel alles aanstuurt – van emoties tot beweging en van reacties tot gedrag.

Tegenwoordig is het voor kinderen steeds lastiger om de juiste balans in het leven te vinden. Bliepende smartphones, suikerrijke voedingsmiddelen, verslavende games en Netflix-series trekken de aandacht van het kind en houden het op schooldagen tot diep in de nacht wakker. Niet alleen is dat erg ongezond, maar het is bovenal funest voor de ontwikkeling van het nog jonge brein.

Helaas is het aantal kinderen met breingerelateerde problemen sterk in opkomst. Denk hierbij onder meer aan kinderen met ADHD, ODD, heftige angsten of gevoelens van chronische stress. Veel van deze problemen vinden hun oorsprong in een kinderbrein in disbalans. 

De sleutel tot de oplossing ligt dan ook in het herprogrammeren, voeden en weer in balans brengen van de hersenen.

Hoe ontwikkelt het kinderbrein zich?

Een mensenbaby is na geboorte behoorlijk hulpeloos in vergelijking met andere diersoorten. Maar in tegenstelling tot het brein van andere dieren, blijven onze hersenen zich tot op 27-jarige leeftijd doorontwikkelen. Die ontwikkeling verloopt met name in het begin supersnel; in het eerste half jaar wordt het babybrein maar liefst 2 keer zo groot.

In de eerste jaren ontwikkelt het kind vooral fundamentele aspecten zoals zintuiglijke waarneming en hechting. Daarna komt de denk- en taalontwikkeling op gang. Dat gebeurt mede onder invloed van de omgeving.

Net als de juiste voeding, beweging en slaap, helpen stimulerende oefeningen of spelletjes vanuit de ouders om nieuwe verbindingen in het kinderbrein aan te maken.

Hoe werkt het puberbrein?

Omdat het puberbrein pas op 27-jarige leeftijd is uitontwikkeld, heb je als ouder in feite nog te maken met een kinderbrein. Volgens neurowetenschappers zijn de hersenen in de pubertijd bovendien behoorlijk uit balans, omdat nog niet alle hersengebieden optimaal zijn ontwikkeld. Met name de emotionele hersengebieden zijn eerder aan de beurt dan de rationele gebieden.

Het laatste hersengebied dat zich ontwikkelt is de prefrontale cortex, verantwoordelijk voor rationele functies zoals plannen, abstract denken en zelfbeheersing. In combinatie met hormonale veranderingen verklaart dit waarom pubers vaak experimenteel of risicovol gedrag vertonen. De eerder ontwikkelde emotionele hersengebieden worden sterker gedreven door sociale status.

Hoe stimuleer ik Brain Balance bij mijn kind?

Als ouder kun je je kind – en zeker puber – nooit helemaal dwingen om een gezonde Brain Balance-levensstijl te leiden. Wat je wél kunt doen, is kinderen een vaste structuur bieden, duidelijke grenzen hanteren en vooral zelf het goede voorbeeld geven. Stimuleer activiteiten die bijdragen aan breinbalans zoals buitenspelen of gezond koken en doe dan zelf gezellig mee, een goed voorbeeld doet volgen.

Heeft je kind zelf hele andere plannen? Ga dan niet meteen de confrontatie aan. Uit hersenonderzoek komt naar voren dat pubers gevoeliger zijn voor beloning dan voor straf vanuit de ouders. Ook voor jongere kinderen is belonen vaak een tactvollere strategie dan straffen. Kinderen zijn niet gek en merken het zelf vaak ook als bepaald gedrag ze niet verder helpt.

Met simpelweg het goede voorbeeld geven kom je dan ook al een heel eind. Zit je kind niet lekker in zijn vel door een ongezond voedingspatroon en een gebrek aan slaap en beweging? Dan komt het vaak vanzelf naar je toe om advies te vragen. Zeker als het ziet dat jij door je Brain Balance-lifestyle beter in je vel zit dan ooit tevoren!

Andere Your Brain Balance thema's

Breinkennis-rondje
BREINKENNIS
Brainfood
Brain food
Beweging
BEWEGING
Slaap-rondje
SLAAP
Stress
STRESS
Relax
RELAX

Word gratis member van Your Brain Balance

[pmpro_signup]

Wanneer jij de werking van je brein goed leert begrijpen en je als mens blijft ontwikkelen, kun je het leven creëren dat écht bij je past en dat jou gelukkig maakt. Word nu member en verrijk jezelf met diepgaande kennis en inzichten over de belangrijkste tool in jouw ichaam. Voeg je bij tal van leergierige, nieuwsgierige en kritische denkers en aanpakkers in de Your Brain Balance Community.