Hoe wordt een mens ziek, maar vooral: hoe word of blijf je gezond?

Kennis is macht als het op gezondheid aankomt. Waarom wordt de een nu eigenlijk ziek en de ander niet? Wat is er nodig om gezond te blijven of weer gezond te worden?

Misschien zoek jij ook al een hoop informatie online op. Het kan zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wat is nu gezond en wat niet?

Alleen met de juiste kennis over je lichaam en brein kun je kennis ook integreren. Het is natuurlijk onmogelijk alle details te kennen. Het lichaam is zo complex dat voor fundamentele kennis van de details steeds meer specialisten nodig zijn. De twee meest complexe systemen, de hersenen en het immuunsysteem, zijn al te groot om door een persoon in detail begrepen te worden. 

Met deze online training kun je grip krijgen op je gezondheid door de onderliggende werkingsmechanismes te begrijpen.

Wat ga je leren:

 • Wat zijn risicofactoren om chronisch ziek te worden?
 • Wat kun je doen om chronische ziekten en klachten te voorkomen en te herstellen?
 • Welke mechanismes in het lichaam zijn verantwoordelijk voor gezondheid of juist chronische ziekten en klachten?
 • Wat kun je doen om je hersenen zo gezond mogelijk te houden?
 • Waarvan en hoe maakt jouw lijf energie? En wat kun je doen om de energiecentrales te verbeteren?
 • Wat is de invloed van onze darmen op onze gezondheid en hoe houden we de darmen gezond in onze moderne wereld?
 • Welke voedingspatronen houden je lichaam en brein gezond?
 • Welke supplementen leveren een bijdrage aan jouw (brein)gezondheid?
 • Hoe integreer je deze kennis?
 • Je maakt een begin met herstel en preventie, voor zowel jezelf als voor mensen in je omgeving.

Waarom deze training?

We worden met z’n allen steeds ouder, maar de cijfers laten ook zien dat we als mens zijnde steeds jonger chronisch ziek worden. Aan ziek worden gaan vaak vele jaren van ontregelde mechanismes in het lijf vooraf. Vooral bij chronische, niet besmettelijke ziektebeelden zoals hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten, diabetes en neurodegeneratieve ziektebeelden (dementie, Parkinson) is een grote overlap.

De onderliggende mechanismes zijn, vooral tijdens het ontstaan van deze ziektes, vaak hetzelfde. De uiteindelijke ziekte is dan een gevolg van een onderliggende vaak al lange tijd aanwezige disbalans.

Alleen met de juiste kennis over deze onderliggende systemen kun je daadwerkelijk meer leren over jouw (brein)gezondheid.

dierenbrein vs mensenbrein

Inhoud van de lessen:

Wat zijn de belangrijkste risicofactoren in onze leefstijl, leefomgeving en eventuele genetische factoren die kunnen leiden tot ziekte? Hoe maken ze ons ziek?

Wat is de rol van insuline en cortisol bij veel ziektebeelden? Chronische stress en laaggradige ontstekingen liggen aan de basis van veel ziektebeelden. Wat is de rol van insuline en cortisol hierbij? Door deze belangrijke mechanismen te begrijpen en aan te pakken, maak je al een begin met herstel en preventie. 

Alles draait om energie en we moeten alles op alles zetten om onze energie producerende organellen gezond te houden. Hoe maakt je lichaam energie? Wat kun je doen als de energiecentrales in je lijf langzaamaan slechter gaan functioneren? 

De ultieme consequentie van chronische ziekte: het verdwijnen van onze hersenen. Wat zijn de belangrijkste risicofactoren? Waarom hebben ze een sterke impact op ons brein en wat kunnen we doen om onze hersenen zo gezond mogelijk te houden? 

De rol van de darmen en de daarin aanwezige darmflora bij het ontstaan van chronische ziektebeelden en vooral bij ziektebeelden van de hersenen. Hoe houden we de darmen gezond en waarom is dat in onze moderne wereld best lastig?

Hoe integreer je de kennis over jouw brein en lichaam? Welke voedingspatronen en supplementen kunnen een bijdrage leveren? 

Aan het einde van deze training:

 • Weet jij wat je zelf kunt doen om chronische ziekten en klachten te voorkomen en te verbeteren.
 • Weet je hoe je zo goed mogelijk voor jouw brein zorgt.
 • Snap je hoe je je lichaam voorziet van echte energie.
 • Kun jij jouw darmgezondheid en daarmee jouw algehele gezondheid verbeteren.
 • Weet jij wat een gezond voedingspatroon nu echt is.
 • Snap je welke supplementen wel of geen bijdrage leveren aan jouw gezondheid.
 • Begrijp jij wat de belangrijkste mechanismen in jouw lichaam zijn achter chronische ziekten en klachten.
 • Weet jij wat de belangrijkste risicofactoren zijn die bijdragen aan het ontstaan van chronische ziektebeelden.
 • Ben jij dankzij deze kennis een gesprekspartner voor een arts en zo krijg je meer grip op jouw gezondheid of voor die van de mensen om je heen.
 • Heb jij dusdanige kennis over belangrijke systemen in jouw lichaam, waardoor je gerichter met jouw klachten aan de slag kunt.
 • Weet jij hoe je verandering in jouw patronen kunt doorvoeren. 

Hoe volg je deze training?

Je krijgt toegang tot je eigen online lesomgeving met hierin: 

Over Erik Schut

Erik Schut is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog en heeft er zijn levensproject van gemaakt om te ontdekken waarom de één ziek wordt, en de ander niet.

Ook is Erik orthomoleculair therapeut en acupuncturist. Maar daar blijft het niet bij. Erik studeerde ook orthomoleculaire geneeskunde en Chinese geneeskunde.

Erik is eigenaar van het centrum voor de kPNI Tilburg en heeft zijn eigen praktijk voor orthomoleculaire kPNI therapie. Daarnaast deelt Erik zijn kennis graag als docent bij diverse orthomoleculaire opleidingsinstituten, spreker, trainer fysieke en mentale weerbaarheid bij o.a. de Dienst Justitiele Inrichtingen en de Politie.

Erik is breinkennis- en stressexpert voor het Your Brain Balance platform en deelt dan ook regelmatig zijn inzichten.

‘’Waarom worden mensen ziek? En nog veel interessanter is: waarom worden ze lang niet altijd beter?

We leven steeds langer, maar als je naar de cijfers kijkt, zien we ook dat we op steeds jongere leeftijd voor het eerst chronische gezondheidsklachten krijgen. 

Wat is er aan de hand en hoe kunnen we hier iets aan doen?

Dat is waar ik me mee bezig houd.’’

Voor wie is deze training geschikt?

Wil jij aan de hand van de juiste kennis keuzes maken die betrekking hebben op jouw gezondheid? Misschien heb jij chronische of vage gezondheidsklachten, of zie je dit steeds meer in jouw omgeving. Als je wilt weten hoe je hiermee kunt omgaan, dan is deze training iets voor jou.

Om zelf actief mee te kunnen denken met de arts/specialist/therapeut om zo meer grip te krijgen op je gezondheid en behandeling? Dan is kennis belangrijk. De term “deep learning” wordt hiervoor gebruikt. Zorg dat je zoveel weet dat je echt actief mee kunt denken en dat je eigenlijk zelf al weet wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn.

Het niveau:

De cursus is voor iedereen die geïnteresseerd is in het functioneren van het lichaam als een functionele eenheid en iedereen die gezond wil blijven of gezond(er) wil worden. Iedereen zonder enige voorkennis kan de training volgen, maar de training is ook interessant voor een beginnend therapeut, trainer en gezondheidscoach.

De hersenen als integraal onderdeel van je lichaam

Samen met Erik doorloop je in deze masterclass het basismodel en de manier van denken over deze systemen. De hersenen spelen hierin een centrale rol, maar vergeet niet dat ons lichaam een integraal geheel is en dat wat er aan bod komt, voor zowel de hersenen geldt, als voor de rest van het lichaam

Word onderdeel van een sterk groeiende community

[pmpro_signup]

De Your Brain Balance Community bestaat uit tal van leergierige, nieuwsgierige en kritische denkers. Maar belangrijker nog: we zijn aanpakkers. We passen onze kennis en inzichten over het brein toe om het leven elke dag een stapje beter te maken.  

Ons doel? Meer energie, geluk, liefde en gezondheid. Voor onszelf, maar zeker ook voor de generaties na ons. Doe ook mee en zet je in voor een betere versie van jezelf en een betere wereld! Word nu gratis member.