Relax basiskennis

Ontspanning is meer dan alleen een tegenhanger van inspanning. Het is een essentiële modus van rust en herstel, die we nodig hebben om zowel geestelijk als lichamelijk optimaal te functioneren. Relaxen geeft je brein het signaal dat het de eigen balans kan herstellen en stresshormonen in de bloedbaan kan neutraliseren. Gun jezelf echte ontspanning in de vorm van bijvoorbeeld slaap, yoga, meditatie en tijd in de natuur.

Wat is ontspannen?

Even ontspannen. Je zegt het tegen jezelf als je  die zak chips opentrekt, Netflix opzet of in de auto stapt naar die afspraak met vriendinnen. Maar is ontspannen eigenlijk echt wat je dan doet? De praktijk wijst uit van niet. Want je overvolle hoofd,  gestresste gevoel ens en constante gespannenheid worden er niet structureel minder door.

Logisch, eigenlijk. Want alle bovengenoemde activiteiten vragen, vaak zonder dat je het zelf doorhebt, om een inspanning van je hersenen. En inspanning is het tegenovergestelde van ontspanning. Dit is waarom echt ontspannen begint in het brein. Met Brain Balance gun jij je hersenen de rust die ze nodig hebben en ervaar je hoe je brein en daarmee je leven beter in balans komt.

Hoe kan ik ontspannen bij stress?

Binnen Brain Balance is ontspanning een belangrijke pijler. In de moderne wereld waarin we leven, verandert alles om ons heen continu en in hoog tempo. Ons brein, dat evolutionair nog is afgesteld op een omgeving met minder stress en prikkels, kan de ontwikkelingen niet bijbenen en raakt snel overbelast.

Ontspannen is de manier om je hersenen en daarmee jezelf weer op te laden. Maar ook om ruimte te creëren en creativiteit aan te boren, zodat je problemen in je leven weer kunt oplossen.

Het belangrijkste effect van ontspannen is  neuroplasticiteit. Dit is het unieke vermogen van je hersenen om continu te blijven leren en zich te ontwikkelen. In tijden van chronische stress (en hersenkrimp) verloopt dit proces minder effectief.

Ontspanning is daarom nodig om de neuroplasticiteit van het brein ten volle te benutten en je hersenen weer nieuwe dingen aan te leren. Alleen dan kun jij je  persoonlijke ontwikkeling  in de richting sturen die je wilt.

Ontspannende activiteiten: tips en oefeningen

Want wanneer is de laatste keer dat jij voor je gevoel echt tot rust bent gekomen? Was het tijdens (of juist na) je yogales, meditatiesessie, workout of goede slaap? Dat kan kloppen, want dit zijn allemaal voorbeelden van ontspannende activiteiten. Hoewel je tijdens een flinke hardloopsessie misschien niet het gevoel hebt dat je ontspant, doen je hersenen dat wel degelijk. Dat is waarom je je na afloop zoveel fijner, energieker en gelukkiger voelt.

Ontspannende activiteiten zijn dan ook vooral activiteiten die je brein even rust gunnen. Ook creatieve bezigheden zoals breien en kleien horen hierbij. Zonder de externe prikkels van je telefoon of laptop ontstaat er ruimte in je hoofd voor ontspanning en daarmee voor groei en persoonlijke ontwikkeling. De eerste stap naar meer ontspannen leven is dan ook meer van de dingen doen waarvan je écht tot rust komt. Tip: dat is dus geen Netflix, maar bijvoorbeeld wel yoga.

Balans tussen ontspanning en inspanning

Natuurlijk is het in je dagelijks leven niet mogelijk om zoveel rustmomenten in te lassen als je wilt. Probeer de belasting voor je hersenen daarom waar mogelijk te minimaliseren, zodat je beter bestand bent tegen wat de rest van de dag je brengt. Bij een gezonde balans tussen ontspanning en inspanning werk je effectief aan het bereiken van je dagelijkse doelen, zonder dat de stress hiervan je ’s avonds wakker houdt.

Als er namelijk  iets  is wat jou en je brein helpt om te ontspannen, dan is het wel slaap. Andersom moet je ontspannen zijn om überhaupt de slaap te kunnen vatten. Deze vicieuze cirkel werkt dus twee kanten op.

Nu begrijp je waarom minder slaap leidt tot minder slaap en meer slaap leidt tot nog meer slaap. Een goede nachtrust is nodig om je hersenen  gezond  en jong te houden en een optimale neuroplasticiteit te bewaken (leren doe je vooral in je slaap!).

Andere Your Brain Balance thema's

Breinkennis-rondje
BREINKENNIS
Brainfood
Brain food
Beweging
BEWEGING
Slaap-rondje
SLAAP
Stress
STRESS
Kids
KIDS

Word member van Your Brain Balance

[pmpro_signup]

Wanneer jij de werking van je brein goed leert begrijpen en je als mens blijft ontwikkelen, kun je het leven creëren dat éct bij je past en dat jou gelukkig maakt. Word nu member en verrijk jezelf met diepgaande kennis en inzichten over de belangrijkste tool in jouw ichaam. Voeg je bij tal van leergierige, nieuwsgierige en kritische denkers en aanpakkers in de Your Brain Balance Community.