Slaap basiskennis

Beter slapen begint met een brein in balans. Slapen doen we gemiddeld ongeveer een derde van ons leven. Een goede nachtrust is cruciaal voor een gezond brein en daarmee voor een productief en gelukkig leven. Niet voor niets is het verbeteren van je slaap een van de belangrijkste pijlers in de Your Brain Balance-filosofie.

Wat is het belang van slaap?

Zodra we onze ogen sluiten, verkeren we in een toestand die we nauwelijks nog bewust ervaren. Hierdoor wordt slaap door velen gezien als een ietwat ongrijpbaar fenomeen. In onze drukke westerse maatschappij is het vaak zelfs een ondergeschoven kindje. Dat is jammer genoeg enorm onterecht. Inmiddels beginnen wetenschappers steeds meer te begrijpen over het belang van slaap, de vele gezondheidsvoordelen ervan en de relatie met de hersenen.

Als je goed en lekker slaapt, word je uitgerust wakker en begin je de dag met een fit en energiek gevoel. Maar een gezonde nachtrust doet veel meer dan alleen het op peil houden van je energieniveau. Terwijl jij op één oor ligt, herstelt je lichaam pezen en spieren en reguleert je brein de aanmaak van belangrijke afweerstoffen die je weerstand tegen virussen en bacteriën verhogen. Hierdoor slaap je niet alleen dieper, maar word je ook minder snel ziek.

Ook op geestelijk en emotioneel gebied is slaap een van de beste dingen die je kan overkomen. In slaaptoestand verwerken en ordenen je hersenen de gebeurtenissen van de dag. Ze dragen belangrijke informatie over naar het langetermijngeheugen en zorgen ervoor dat je dingen beter onthoudt. Bovendien heeft slaap veel invloed op je emotionele gemoedstoestand; als je beter slaapt, ben je minder prikkelbaar, stressbestendiger en sta je blijer en gelukkiger in het leven.

Welke soorten slaap zijn er?

Gedurende de nacht doorloop je meerdere slaapcyclussen van elk 90 tot 120 minuten. Een cyclus bestaat uit 4 steeds diepere slaapfasen, gevolgd door een REM-slaap. Elke slaapfase heeft zijn eigen kenmerken en functie:

1. Inslapen
In deze fase schommel je tussen waken en slapen. De activiteit in je hersenen neemt af en je ogen beginnen langzaam dicht te vallen. Je kunt soms een schok (ook wel bekend als een slaapstuip) voelen en het gevoel ervaren dat je in een diepe put valt. Deze inslaapfase duurt meestal enkele minuten.

2. Lichte slaap 
In deze fase slaap je vrij licht, waardoor je nog relatief makkelijk wakker kunt worden van geluiden. Je voelt je in dat geval nog zeker niet uitgerust, waardoor het zelfs lijkt alsof je bijna helemaal niet hebt geslapen. Gemiddeld breng je maar liefst de helft van de nacht in deze slaapfase door.

3. Overgang naar diepe slaap
Je bent nu bijna aanbeland in de diepe slaap. Je ademhaling wordt regelmatiger, je spieren ontspannen zich en je hartslag vertraagt. Ook deze slaapfase duurt meestal slechts enkele minuten.

4. Diepe slaap
Dit is de fase waarin je lichaam zich het meest herstelt en nieuwe krachten opdoet voor de volgende dag. In deze diepe slaaptoestand zijn je hersengolven het langzaamst en het sterkst. Je bent nu nauwelijks wakker te krijgen en voelt je verward en gedesoriënteerd als je toch ontwaakt.

REM-slaap
Deze slaapfase staat ook wel bekend als de droomslaap en kenmerkt zich door een onregelmatige ademhaling, hartritme en snelle oogbewegingen (Rapid Eye Movement). Tijdens de REM-slaap zijn de hersenen erg actief, omdat ze de informatie en emoties van overdag verwerken. In totaal breng je ongeveer een kwart van de nacht in REM-slaap door.

Slapeloosheid en de hersenen: dit moet je weten

In de huidige maatschappij hebben veel mensen moeite met inslapen of doorslapen. Zelfs kinderen hebben hier in toenemende mate last van. Dit heeft in bijna alle gevallen te maken met een overbelast brein, dat op verschillende manieren in disbalans verkeert. Dit komt bijvoorbeeld door de 120.000 prikkels die onze hersenen tegenwoordig dagelijks moeten verwerken, maar ook door chronische stress, gepieker, avondenlang televisie- en telefoongebruik en felle verlichting die de aanmaak van het slaaphormoon melatonine verstoort.

Ons brein is evolutionair niet toegerust op deze hectische leefwijze die we pas in de afgelopen 100 jaar zijn gaan hanteren. Door al deze prikkels blijft ons sympathische zenuwstelsel overgeactiveerd en komen we nooit in een toestand van echte ontspanning en herstel. Hierdoor raakt ons natuurlijke slaappatroon verstoord en ontstaat er een vicieuze cirkel van meer stress en minder slaap.

Beter slapen door een brein in balans

Beter slapen begint dan ook met een brein in balans. Want je kunt elke avond nog zo netjes om dezelfde tijd naar bed gaan, je slaapkamer verduisteren of zelfs slaapmedicatie nemen; zolang je hersenen in disbalans verkeren, ben je bezig met symptoombestrijding en zul je structureel met je slaap blijven worstelen.

Wil jij je slaap verbeteren?
Pak het probleem dan bij de wortel aan. Geef eerst je hersenen wat ze nodig hebben in de vorm van zaken als ontspanning, beweging en de juiste voeding. Kijk goed of bepaalde voedingsstoffen voldoende in je systeem aanwezig zijn.

Magnesium is bij slaap een enorm belangrijke voedingsstof. Magnesium Tauraat is dan ook een hele fijne voor meer rust in de avond en betere slaap. Naarmate je brein weer in balans raakt (dit gaat vaak verrassend snel!), zul je merken dat je de slaap als vanzelf weer een stuk makkelijker kunt vatten. En, minstens zo belangrijk: je zult zien dat je met flink meer energie, focus en geluk in het leven staat!

Andere Your Brain Balance thema's

Breinkennis-rondje
BREINKENNIS
Brainfood
Brain food
Beweging
BEWEGING
Stress
STRESS
Relax
RELAX
Kids
KIDS

Word member van Your Brain Balance

[pmpro_signup]

Wanneer jij de werking van je brein goed leert begrijpen en je als mens blijft ontwikkelen, kun je het leven creëren dat éct bij je past en dat jou gelukkig maakt. Word nu member en verrijk jezelf met diepgaande kennis en inzichten over de belangrijkste tool in jouw ichaam. Voeg je bij tal van leergierige, nieuwsgierige en kritische denkers en aanpakkers in de Your Brain Balance Community.