Brain Food Basiskennis

Je brein heeft de juiste voedingsstoffen nodig om optimaal te functioneren. In Brain Food zijn deze voedingsstoffen rijkelijk aanwezig. Door gezond te eten, verander je de biochemie in het brein en beïnvloed je de manier waarop je je voelt, denkt en gedraagt. Je kunt jezelf dus aansturen met de voeding die je eet! Bovendien is Brain Food niet alleen super gezond, maar is het met de juiste recepten ook nog eens erg makkelijk en lekker.

Basis Brain Food

Wat is Brain Food?

Je brein heeft gezonde voeding (ook wel brain food of hersenvoeding) nodig om in balans te blijven en optimaal te functioneren. Maar wat is gezonde voeding nu eigenlijk? En welke voedingsmiddelen geven je hersenen het meeste van wat ze nodig hebben?

In totaal zijn er 45 voedingsstoffen die je breinbalans bewaken en je hersencapaciteit versterken. Voedsel dat rijk is aan deze stoffen, draagt dan ook het meeste bij aan een goed functioneren van je brein en daarmee aan jouw dagelijkse welbevinden. Zo ben je beter bestand tegen stress en de vele andere uitdagingen waar het leven je voor stelt.

Do's en don'ts van Brain Food

Net zoals er voedsel is dat gezond is voor de hersenen, is er ook voeding met een desastreuze uitwerking op het brein. Met stip op één op de lijst van stoffen die je wilt vermijden, staat suiker. En dan vooral in de meest bewerkte, onnatuurlijke vorm. Suiker werkt ontstekingsverhogend, doet de hersenen krimpen, laat cognitieve functies achteruitgaan, verhoogt de kans op alzheimer of dementie en zorgt voor pieken en dalen in bloedsuikerwaarden.

Gelukkig zijn er ook stoffen waar je brein geen genoeg van kan krijgen. Hoog in de categorie brainfood scoren onder meer omega 3 en water (je hersenen bestaan voor een groot deel uit vetten en water), antioxidanten, voedingsvezels, choline en vitamines. Al deze stoffen voeden je brein op hun eigen manier en zorgen er gezamenlijk voor dat het in balans is en zijn potentieel kan benutten.

Wat zijn de beste voedingsmiddelen voor de hersenen?

Een stof zoals omega 3 is van nature veel aanwezig in voedingsmiddelen zoals vette vis. Naast visvetten maken ook gezonde vetten zoals extra vierge olijfolie (vanwege de polyfenolen en vitamine E) en eieren (inclusief dooier vanwege de choline) je brein sterker, slimmer en gezonder. Daarnaast zijn groente en fruit belangrijk vanwege de natuurlijk aanwezige vitamines, antioxidanten en voedingsvezels.

Leuk weetje: in de menselijke evolutie is de neocortex in het brein ontwikkeld nadat de mens wegens droogte dichterbij water ging wonen en hierdoor meer vis ging eten.

Maar in hoeverre zijn de bovengenoemde voedingsmiddelen eigenlijk voldoende aanwezig in jouw dagelijkse dieet? Als jij eet zoals de meeste mensen, is de kans groot dat je te weinig van een aantal belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Zo eet de gemiddelde Nederlander dagelijks slechts 131 gram groente, waar de  ‘Schijf van Vijf’  250 gram aanbeveelt (Charlotte raadt 500 tot 800 gram per dag aan).

Van een voor het brein schadelijke stof als suiker krijgt de gemiddelde Nederlander met 110 gram dagelijks dan weer veel te veel binnen.

Brain Food: pijler onder Brain Balance

Zoals de naam al aangeeft, draait het bij Brain Balance allemaal om balans in het brein. Die balans kun je bereiken met onder andere de juiste beweging, rust en dus ook voeding. Gezond eten en drinken is essentieel om gebalanceerd in het leven te staan en jezelf een goede uitgangspositie te geven om je dromen na te jagen. Want dit lukt niet met een uitgeput brein dat door teveel en suikerrijk eten van de ene bloedsuikerpiek naar de andere jaagt.

Gelukkig is het eten van brainfood niet alleen heel gezond, maar ook nog eens heel makkelijk en lekker. Op de Brainfood inzichten & inspiratie pagina vind je heerlijke recepten, die je zelf thuis in een handomdraai kunt maken. Zo wordt het bereiken van Brain Balance een stuk makkelijker!

Andere Your Brain Balance thema's

Breinkennis-rondje
Breinkennis
Beweging
BEWEGING
Slaap-rondje
SLAAP
Stress
STRESS
Relax
RELAX
Kids
KIDS

Word member van Your Brain Balance

[pmpro_signup]

Wanneer jij de werking van je brein goed leert begrijpen en je als mens blijft ontwikkelen, kun je het leven creëren dat écht bij je past en dat jou gelukkig maakt. Word nu member en verrijk jezelf met diepgaande kennis en inzichten over de belangrijkste tool in jouw ichaam. Voeg je bij tal van leergierige, nieuwsgierige en kritische denkers en aanpakkers in de Your Brain Balance Community.