Deze zenuw zorgt voor ontspanning en zo stimuleer je het

Wist je dat er een zenuw bestaat in het lichaam die men de zwervende zenuw noemt? 

Deze zenuw, genaamd nervus vagus, is tevens de langste zenuw die ontspringt in de hersenstam en doormiddel van 2 routes zowel aan de voor als achterzijde van het lichaam naar de buik loopt en weer terug. Deze zenuw is verantwoordelijk voor het reguleren van de parasympatische activering. 

De nervus vagus is een bijzondere zenuw omdat deze zenuw onder andere verschillende organen met elkaar verbindt. De nervus vagus pakt signalen op om vervolgens aan de hersenen te vertellen hoe jij je voelt. Hierdoor kun je ervaren dat er iets aan de hand is in het lichaam mits je met jezelf bent verbonden.  

Ontspanning en inspanning 

Ontspanning verhoogt de activiteit van de nervus vagus, dan gaat je hartslag omlaag.                        Trainen en stress onderdrukt de activiteit van de nervus vagus, dan gaat je hartslag omhoog.  

Leuk weetje: De vagus nervus is onderdeel van de Polyvagal Theory van dr. Stephen Porges 

Een van de belangrijkste manieren waarop je de gezonde functie van de nervus vagus kunt stimuleren, is door een diepe, langzame buikademhaling. Adem langzamer en dieper vanuit de buik. Denk aan het vergroten van de buik en het verwijden van de ribbenkast terwijl je inademt. Adem vervolgens langer uit dan je inademt. Het is de uitademing die de ontspanningsreactie op gang brengt. 

 

Ook een simpele hoofdrol kan de nervus vagus positief stimuleren. 

Houdt het hoofd in een neutrale positieDraai het hoofd lichtjes naar rechts en de kin naar de schouder tijdens een uitademing, terug naar het midden tijdens een inademing en daarna naar links tijdens een uitademing. Herhaal dit een paar keer. Deze beweging helpt het sympathische zenuwstelsel via de nervus vagus te ontspannen. 

 

Speciaal voor dit onderwerp heb ik een korte video gemaakt waarin ik een aantal oefeningen uitleg die je thuis kunt doen om de nervus vagus positief te stimuleren. 

 

YBB Visual-2

Krijg toegang tot meer inzichten

Wil jij meer diepgaande inzichten over de werking van jouw brein en hersenprocessen? Schrijf je nu gratis in en krijg toegang tot alle artikelen, podcasts, video’s, playlists en meer.