Stress basiskennis

Stress is in het leven tot op zekere hoogte onontkoombaar. Positieve stress maakt je sterker, terwijl negatieve stress kan leiden tot depressie, angst of een burn-out. Onze hersenen zijn evolutionair berekend op kortdurende stressmomenten, maar moeten tegenwoordig een constante stroom aan prikkels verwerken. Een goede breinbalans is dan ook noodzakelijk om stressbestendiger in het leven te staan.

Basiskennis Stress

Wat is stress?

Stress. Het is een woord dat bij de meeste mensen direct een negatieve associatie oproept. Maar stress kan ook positief zijn. In de basis is het namelijk niets anders dan druk, spanning of belasting. De biologische functie daarvan is dat het je als mens helpt om te overleven, te presteren en je verder te ontwikkelen. Kortom: stress is voor jouw bestaan van essentieel belang.

Pas als stress chronisch wordt, krijgt het een negatieve lading. Een teveel aan stress zorgt voor een disbalans in je hersenen en daarmee in je leven. Je ervaart dan een continue belasting van je systeem en dat heeft zowel fysiek als mentaal vervelende gevolgen. Door de oorzaken van stress te herkennen en stapsgewijs te werken aan Brain Balance, kun je negatieve patronen doorbreken en een gebalanceerder, gelukkiger en stressvrijer leven leiden.

Stress herkennen: wat zijn de symptonen?

Onderzoek laat zien dat de gevolgen van stress hevig zijn. Het vergroot je risico op lichamelijke en mentale aandoeningen en doet je brein zelfs letterlijk krimpen.

Als de eerste symptomen van stress zich aandienen, ben je jezelf meestal al te lang voorbijgelopen. De eerste waarschuwingssignalen van je lichaam zijn relatief onschuldige symptomen zoals vlekken, jeuk en bultjes. Daarna volgen serieuzer klachten als hoofdpijn, rugpijn, buikpijn, hartkloppingen en chronische vermoeidheid.

De gevolgen van stress kunnen ook op andere manieren tot uiting komen. Zoals een hernia of verlammingsverschijnselen, doordat je zenuwstelsel door chronische stress is aangetast. 

Wat zijn de oorzaken van stress?

De oorzaken van stress zijn voor iedereen verschillend. Een hoge werkdruk of problemen op het gebied van relaties, financiën of gezondheidveroorzaken vaak stressgerelateerde klachten. Het herkennen van de oorzaken is een belangrijke eerste stap in het verlagen van je algehele stressniveau.

Maar belangrijker nog is het optimaliseren van je brein om op een gezonde manier met stress om te leren gaan. Want hoe je brein geconditioneerd is, bepaalt voor een groot deel hoe heftig stress bij je binnenkomt en hoe je ermee omgaat. In een samenleving waarin het niet altijd mogelijk is om stressvolle prikkels te vermijden, moeten je hersenen in balans zijn.

Breng de balans terug in je leven

Balans in je leven begint bij balans in je brein. Die creëer je door bewust om te gaan met zaken zoals voeding, beweging en stressmanagement. Stressmanagement is onder meer belangrijk om een chronisch verhoogde afgifte van cortisol te voorkomen of te verminderen.

Dit ‘stresshormoon’ wordt in de bijnier aangemaakt en kan bij een chronisch verhoogde spiegel leiden tot klachten zoals slaapproblemen, overgewicht, hersenkrimp, darmklachten, depressie en burn-out. Heb je ooit gezonde spanning gehad voor een tentamen? Voor een sportwedstrijd? Of voor een presentatie? Dan heb je misschien gemerkt dat deze stress je helpt om beter te presteren, dan is stress positief voor je.

Verantwoordelijk voor dit fenomeen is het stress hormoon cortisol, dat je alerter maakt door je hartslag en de hoeveelheid suiker in je bloed te verhogen. De natuur heeft dit perfect geregeld; cortisol helpt je om te presteren op de momenten dat het er echt toe doet. Zodra de stress weer voorbij is, neemt ook de aanmaak van je stress hormoon weer af.

Stress hormoon verlagen: waarom lukt dat niet?

Helaas levert dit oeroude mechanisme tegenwoordig veel problemen op. Want onze stressmomenten zijn niet meer hevig en kortstondig, maar vooral nog sluimerend en langdurig. Oog in oog met een wild dier zullen we niet meer snel staan, zoals tijdens de evolutie het geval was.

Anno 2020 zijn het deadlines, schulden, ongezonde voeding en een slechte slaap die verantwoordelijk zijn voor onze stress. Met andere woorden: stress is chronisch van aard geworden. Hierdoor blijft ook de afgifte van cortisol in ons lichaam chronisch verhoogd.

Verhoogd cortisol: symptonen

Dit zorgt voor verschillende problemen, zoals:

Hersenkrimp
Een chronisch hoog cortisolniveau overbelast de hippocampus. Hierdoor krimpen de hersenen en raakt de productie van stress hormoon verder ontregeld. Er ontstaat een vicieuze cirkel.

Angst
Een overbelaste hippocampus leidt tot een actievere amygdala (het angstcentrum in je brein). Hierdoor ontstaan angstige en negatieve gevoelens, die kunnen uitmonden in depressie of burn-out.

Darmklachten
Stress heeft een negatieve invloed op je spijsvertering, want die gaat tijdelijk on hold zolang je cortisolniveau verhoogd is. Dit kan leiden tot verschillende maag- en darmproblemen.

Ziekte
Een verhoogde hoeveelheid stress hormoon in je lichaam zet je immuunsysteem onder druk. Hierdoor ben je vatbaarder voor virussen en word je eerder ziek.

Vermoeidheid
Word jij altijd moe wakker? Ook dit kan heel goed komen door een teveel aan cortisol. Vaak gaat dit samen met andere symptomen van een gebrekkig herstel, zoals spierpijn.

Andere Your Brain Balance thema's

Breinkennis-rondje
BREINKENNIS
Brainfood
Brain food
Beweging
BEWEGING
Slaap-rondje
SLAAP
Relax
RELAX
Kids
KIDS

Word gratis member van Your Brain Balance

[pmpro_signup]

Wanneer jij de werking van je brein goed leert begrijpen en je als mens blijft ontwikkelen, kun je het leven creëren dat écht bij je past en dat jou gelukkig maakt. Word nu member en verrijk jezelf met diepgaande kennis en inzichten over de belangrijkste tool in jouw ichaam. Voeg je bij tal van leergierige, nieuwsgierige en kritische denkers en aanpakkers in de Your Brain Balance Community.