Waar je op moet letten bij het kopen van verzorgingsproducten

Tegenwoordig is overal wel een zalfje of potje voor te vinden. Maar let je ook op wat je eigenlijk op je huid smeert? En hoe weet je met al die verschillende merken en producten nou precies waar je op moet letten? De conserveermiddelen in een product vertellen ons veel over de kwaliteit van het product. Daar vertel ik je graag iets meer over!

 

Essentieel of niet?

Conserveermiddelen worden aan producten toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen. In eerste instantie is dat nodig om de veiligheid van het product te waarborgen. Producten zonder conserveermiddelen raken snel over datum en vormen dan een broedplaats voor bacteriën. Dit komt mede door de temperatuur en pH-waarde van verzorgingsproducten.

Producten die beschimmeld zijn kunnen leiden tot irritatie of zelfs een infectie en dat willen we uiteraard voorkomen. Conserveermiddelen zijn dus essentieel voor de veiligheid van zowel het product als de gebruiker. Maar dat betekent niet dat alle conserveermiddelen veilig zijn.

 

Waarom natuurlijk?

Synthetische conserveermiddelen noemen we ook wel parabenen. Waarom je deze het beste kunt vermijden leg ik je aan de hand van drie voorbeelden uit.

Allereerst liet een Brits onderzoek in 2004 zien dat parabenen in staat zijn door de huid te dringen en in het lichaam te blijven. In deze studie werden sporen van maar liefst 5 soorten parabenen gevonden in botweefsel van 19 van de 20 vrouwen.

Een van de redenen waarom we niet willen dat parabenen ons lichaam binnendringen is de verstoring van onze hormoonfunctie. Parabenen bootsen een van de belangrijkste vrouwelijke hormonen, oestrogeen, na. Een overschot een oestrogeen wordt gelinkt aan de groei van tumoren en deling van borstcellen. Dit kan borstkanker en voortplantingsproblemen als gevolg hebben.

En daar blijft het niet bij. Naast de schade voor jou als mens zijn parabenen ook schadelijk voor het milieu. De parabenen die wij als mens gebruiken komen volgens studies via het rioolwater in het milieu terecht. Zo zijn ze in lichamen van dieren als walvissen, dolfijnen, ijsberen, zeehonden en otters gevonden.

 

Natuurlijke conserveermiddelen

Wanneer je op zoek bent naar een verzorgingsproduct is het belangrijk om erop te letten dat het product enkel natuurlijke conserveermiddelen bevat. Dit zijn ingrediënten die in de natuur voorkomen en ervoor zorgen dat producten niet voortijdig bederven.

We kennen twee soorten natuurlijke conserveermiddelen:

  • Antimicrobiële conserveermiddelen: deze ingrediënten voorkomen – zoals de naam al zegt – de groei van bacteriën, schimmels en gisten.
  • Antioxidanten: deze ingrediënten zorgen ervoor dat oxidatie wordt voorkomen. Belangrijk om te weten; een antioxidant op zich is niet voldoende, deze moet altijd worden gecombineerd met een antimicrobieel conserveermiddel.

 

Mijn persoonlijke favoriet

Nog steeds moeite met kiezen? Zelf kies ik in mijn verzorgingsproducten altijd voor NATULIQUE of Naturigin. NATULIQUE en Naturigin maken namelijk enkel gebruik van natuurlijke conserveermiddelen, om veiligheid voor ons als consument én het milieu te waarborgen.

 

Tot slot de natuurlijke conserveermiddelen van NATULIQUE en Naturigin op een rijtje:

  • Potassium Sorbate
  • Natriumbenzoaat
  • Natrium Gluconaat
  • Rozemarijnextract
  • Grapefruit Zaad Extract

 

Liefs,

Charlotte

YBB Visual-2

Krijg toegang tot meer inzichten

Wil jij meer diepgaande inzichten over de werking van jouw brein en hersenprocessen? Schrijf je nu gratis in en krijg toegang tot alle artikelen, podcasts, video’s, playlists en meer.