De invloed van de ademhaling op de hersenen 

Al duizenden jaren is men bewust van de kracht van de ademhaling. Natuurlijk, zonder ademen zouden we niet kunnen leven, maar door verkeerd te ademen is de kans op fysieke problemen ook groot. Waar niet veel mensen zich bewust van zijn is het feit, dat als de ademhaling uit balans is, dit ook ten nadele is van het hart. Zelfs in de medische wereld wordt hier soms helaas onvoldoende aandacht aan besteed. Zo heb ik dit persoonlijk ervaren met meerdere mensen in mijn omgeving die door longziekte ook hartproblemen hebben gekregen dat soms nog maar net op tijd werd geconstateerd. Dus hier een tip tussendoor: mocht je een longaandoening hebben, laat dan ook regelmatig het hart nakijken. 

Wetenschappelijk momentje 

Waar wetenschappers nu ook achter komen is hoe de ademhaling invloed heeft op de hersenen. Een studie door het Feinstein Institute for Medical Researchgepubliceerd in de Journal of Neurophysiology, laat zien dat verschillende hersenregio’s die verband houden met emotie, aandacht en lichaamsbewustzijn worden geactiveerd wanneer we aandacht besteden aan onze ademhaling. Dus wanneer we bewust ademen of een ademhalingsoefening doen via een vast ritme. 

Er zijn eerder onderzoeken gedaan over de invloed van ademen op het zenuwstelsel maar tot op heden wisten we niet veel over hoe dit de hersenfunctie beïnvloed. 

Jarenlang is er gedacht dat de hersenstam verantwoordelijk is voor het ademhalingsproces maar uit deze studie blijkt dat bewuste ademhaling ook neurale netwerken buiten de hersenstam gebruikt die verband houden met emotie, aandacht en lichaamsbewustzijn. Door deze netwerken via het gebruik van de ademhaling te stimuleren, krijgen we toegang tot een krachtig hulpmiddel om onze reacties op stress te reguleren. Hiermee is er dus bewijs dat het praktiseren van ademhalingsoefeningen een grote bijdrage levert aan een gezond leven, minder stress en het maken van gezonde keuzes. 

Gelukkig hoef je niet iedere dag uren te oefenen. Een aantal simpele handsvaten kunnen je op weg helpen. Zit je achter het scherm voor je werk? Neem eens een paar minuten de tijd om je adem met de aandacht te volgen. Een ander moment waarmee je trouwens twee vliegen in 1 klap slaat is het moment voordat je gaat slapen. Je kunt op de rand van je bed zitten of alvast gaan liggen. Adem 3/4 tellen in, houd de adem 3/4 tellen vast, adem 6 tellen uit en houd de adem 4 tellen vast. Doe dit ongeveer 10 keer of totdat je in slaap valt. Door een ademhalingsoefening te doen voor het slapen gaan is de kans groot dat je sneller en beter slaapt. Ook als je s ’nachts wakker wordt kun je aandacht schenken aan je ademhaling. Vaak helpt het om dan weer rustig in slaap te vallen. 

Speciaal voor Your Brain Balance heb ik een korte yogavideo gemaakt waarin ik extra aandacht besteed aan de ademhaling. 

 Herrero, J.L., Khuyis, S., Yeagle, E., Cerf, M., Mehta, A.: Breathing above the brain stem: volitional control and attentional modulation in humans (2018). 

YBB Visual-2

Krijg toegang tot meer inzichten

Wil jij meer diepgaande inzichten over de werking van jouw brein en hersenprocessen? Schrijf je nu gratis in en krijg toegang tot alle artikelen, podcasts, video’s, playlists en meer.